About

NYHETER

Årsmötesuttalanden Staare 2023


Landspartiet Svenska Samer samlade till årsmöte i Staare/Östersund 19 mars 2023 har gjort följande uttalanden

Landspartiet Svenska Samer fördömer EU-kommissionens förslag angående kritiska råvaror

Människorättsbrotten på Fosen njaarke måste få ett slut nu

Svenska staten måste sluta bränna samiska byggnader

Staare 19 mars 2023
Landspartiet Svenska Samer

Landspartiet Svenska Samer inbjuder till årsmöte 2023!


Tid och plats
Landspartiet Svenska Samer inbjuder till
en trevlig möteshelg i Staare för våra medlemmar!
Lör-Sön den 18-19 mars 2023,
(lunch-lunch)
Clarion Hotel Grand, Östersund

Alla medlemmar är välkomna till årsmötet och möteshelgen!
Vi bjuder på lunch (lör-sön) och middag på lördag.
Årsmötet hålls söndag förmiddag

Årsmötet är lagt i anslutning till Landsförbundet Svenska Samers riksmöte som sker lördag 18/3. Våra partimedlemmar har möjlighet att delta vid Landsförbundets möte och gästföreläsning under lördag eftermiddag. Vi äter gemensam middag. Landspartiet Svenska Samers årsmöte hålls söndag 19/3. Möteshelgen avslutas med lunch.

Preliminärt program:
Lördag 18 mars

Vi inleder möteshelgen med lunch.
Riksorganisationen Landsförbundet Svenska Samer har årsmöte, därefter gästföreläsning.
Partiets medlemmar har möjlighet att delta i förbundets aktiviteter.
Vi äter gemensam middag på Clarion Hotel Grand.

Söndag 19 mars
Kl. 8.30-10.30 Årsmöte för Landspartiet Svenska Samer.
Landsförbundet har därefter medlemsmöte. Partiets medlemmar är inbjudna att delta.
Partiet bjuder på avslutande lunch.

Föranmälan senast den 12 mars
För bokning av luncher och middag på lördagen behöver vi din anmälan senast den 12 mars.
Anmäl dig till Marie Persson Njajta via e-post: kvannegrafiska@gmail.com eller via sms/telefon 073-806 98 48. Meddela eventuella matallergier.
Ärendelista och sedvanliga årsmöteshandlingar presenteras på årsmötet.

Medlemsavgift för 2023
Stöd oss genom att bli medlem!
Medlemsavgift á 50 kr per person sätts in på bankgiro 707-3885.
Glöm inte skriva namn och adress.

Buerie båeteme – Buerestbåhtieme – Burist båhtem – Buorisboahtem – Bures boahtin! 
Varmt välkommen!

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer
Landspartiet Svenska Samer

Landspartiet Svenska Samer inbjuder till årsmöte 2021 / 2022!


Tid och plats
Fredag den 27 maj 2022, kl 13.00
Tärnaby Fjällhotell i Tärnaby

Alla medlemmar är välkomna till årsmötet.
Vi bjuder på middag efter årsmötets 
avslutning kl 17.00

Föranmälan senast torsdag den 19 maj
För bokning av middag behöver vi din anmälan senast den 19 maj.
Anmäl dig till Marie Persson Njajta via e-post: kvannegrafiska@gmail.com eller via sms/telefon 073-806 98 48. Meddela eventuella matallergier.
Ärendelista och sedvanliga årsmöteshandlingar presenteras på årsmötet.

Medlemsavgift för 2022
Stöd oss genom att bli medlem!
Medlemsavgift á 50 kr per person sätts in på bankgiro 707-3885.
Glöm inte skriva namn och adress.

Buerie båeteme – Buerestbåhtieme – Burist båhtem – Buorisboahtem – Bures boahtin! 
Varmt välkommen!

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer
Landspartiet Svenska Samer

Vi är redo att föra fram din talan!

Marie Persson Njajta

Partiledare Marie Persson Njajta har ordet. Vi är redo att föra fram din talan! Se filmen på vår facebook (klicka på videoklipp) där Marie berättar mer om Landspartiet och våra grundvärderingar.
Landspartiet Svenska Samer – Ett Sápmi för alla samer! Rösta i Sametingsvalet den 16 maj! För oss är det viktigt att Sametinget arbetar inkluderande och för hela det samiska folket. ❤️💚💛💙

Se nu till att lyssna på partiledarintervjuer, radioväkteri, slutdebatter och läs vårt valprogram. Vi arbetar för mångfalden i det samiska samhället där vi ser varandra och för alla samers rätt. För en starkare röst mot stat, myndigheter och exploatörer. Den samiska rätten som vilar på urminneshävd omfattar samerna både individuellt och som ett folk. För oss är alla delarna viktiga: renskötsel, jakt, fiske, kombinationsnäringar, markerna, hälsa, språk, identitet, duodji, ungdomar, äldre och kulturarvsfrågor.

Här kan du lyssna på Sameradions slutdebatt.
Här kan du lyssna på vår partiledarintervju.
Här kan du lyssna på Radioväkteriet där Marie Persson Njajta var med och svarade på frågor.

Här kan du se 15 minuter från Sápmi där Marie Persson Njajta var med och diskuterade den oerhört viktiga hälsofrågan.
Läs vårt valprogram på vår webbplats.
Här hittar du våra listor med alla kandidater där du kan välja att kryssa en kandidat.
Rösta i Sametingsvalet 2021!
❤️💚💛💙

#landspartietsvenskasamer #sametinget #saemiedigkie #sámediggi #sametingsvalet2021 #sametingsvalet

Vi har inte råd att förlora en enda same till

Marie Persson Njajta deltar i 15 minuter från Sápmi
Lördag 8 maj tog programmet ”15 minuter från Sápmi” upp den oerhört viktiga hälsofrågan, något även sameradion rapporterade om.
– Det behövs ett nationellt hälsocentrum på svensk sida i Sápmi, som har samisk kulturkompetens och språkkompetens, säger Marie Persson Njajta från Landspartiet Svenska Samer under debatten om samisk hälsa i lördagens 15 minuter från Sápmi.
– Vi skulle vilja att det fanns årliga temadagar om psykisk hälsa, anhörig- och beroendeproblematik. Där man bryter tystnaden och synliggör så att samer känner att man inte är ensamma, utan att det finns hjälp att få, säger Marie Persson Njajta och fortsätter:
– Vi måste prioritera den här frågan för vi har inte råd att förlora en enda same till.
Vi lyfter även behovet av mer kvalitativ forskning inom hälsa som synliggör samers livsvillkor. Programmet belyser även den bristande efterlevnaden av samers behov och rättigheter att få språk- och kulturanpassad vård och omsorg. Det är inte acceptabelt att det fortsatt inte fungerar ute i kommunerna och regionerna. Efterlevnaden måste skärpas, där det måste finnas en plan för hur man ska leva upp till samers behov och rättigheter. Vi ser även ett stort behov av kraftiga och långsiktiga språkåtgärder.
Se programmet på SVT 2 lördag 16.05 och på SVT Play.
https://www.svtplay.se/video/30969582/15-minuter-fran-sapmi/15-minuter-fran-s-pmi-sasong-1-avsnitt-4

Lyssna till DN Dokumentär

I DN Dokumentär får du möta fiskesamen Marie Persson Njajta och renskötarna Carl-Johan Utsi och Mikael Kuhmunen som berättar om klimatförändringarna. Klimatförändringarna har gjort att de inte längre känner igen sig i sina marker. Lyssna på dokumentären här.

Lyssna till Sameradions slutdebatt

Här kan du lyssna till Sameradions stora slutdebatt inför Sametingsvalet 2021 som direktsändes från Jokkmokk. Landspartiet Svenska Samer deltog med partiledare Marie Persson Njajta. I artikeln kan du välja vilket avsnitt du vill lyssna på, det finns separata länkar till varje avsnitt. Rösta i Sametingsvalet den 16 maj!

Rapport om sanningskommission överlämnad till regeringen

2021-04-27
Idag överlämnade Sametinget formellt sin rapport om förberedelserna för en sanningskommission till regeringen genom kultur- och demokratiminister Amanda Lind med delegation. Rapporten överlämnades av Sametingets styrgrupp där vår sametingsledamot Marie Persson Njajta, tillika partiledare för Landspartiet Svenska Samer, ingår. Rapporten bygger till stor del på samers egna synpunkter insamlade genom dialogmöten och videomöten, skriftliga enkätsvar, telefonsamtal och e-post som inkommit till Sametinget. Flera svar uttrycker förväntningar om att kommissionen ska gå till botten med oförrätter och i förlängningen leda till förändring på flera olika sätt. Marie Persson Njajta hade tillsammans med Matti Blind Berg fått i uppdrag av styrgruppen att överlämna rapporten. I samband med det höll Marie ett anförande där hon bland annat betonade:
Vi vill rikta ett stort tack till alla de samer som tagit sig tid att på något sätt föra fram sin synpunkt då vi vet att många samer idag lever under stora svårigheter, får kämpa för sina livsföringar, marker och rättigheter i sina dagliga liv. Även mot diskriminering, osynliggörande och kränkande behandling. Vi kommer överlämna alla inkomna synpunkter till kommissionen. Vi vet att de övergrepp som gjorts mot det samiska folket på inget sätt är över utan de pågår än idag och vi står och lever mitt ibland detta. Vi och det samiska folket har höga förväntningar på en kommande sanningskommission. Det är av stor vikt att en kommande oberoende sanningskommission får ett brett uppdrag, stort handlingsutrymme och tillräckligt med tid och resurser. Sanningskommissionsfrågan kan vara den viktigaste frågan Sametinget arbetat med sedan inrättandet 1993. Vi förväntar oss att ni läser varenda ord med kraft och eftertanke. Med tanke på vår historia är det för oss ett stort steg att formulera denna gemensamma rapport med de krav som nu framförs till er, tillsammans med Sametingets tidigare inlämnade hemställan. Det är med ett stort ansvar vi överlämnar denna rapport för att ni ska ta vidare vårt arbete men också göra det tillsammans med oss i Sametinget.
Persson Njajta avslutade med dessa ord ur rapportens förord:
”Nu är det hög tid att inrätta en rättvis och oberoende sanningskommission för att granska de övergrepp som den svenska staten begått och fortfarande begår mot det samiska folket och hörsamma det samiska folkets krav på upprättelse.”
————————————————————
Här kan man ta del av Sametingets rapport om förberedelserna för en sanningskommission (länk i högerspalten):
Direktlänk till rapporten som pdf: https://www.sametinget.se/157488

Lyssna till Radioväkteriet

Här kan man lyssna till Radioväkteriet där partiledare Marie Persson Njajta från Landspartiet Svenska Samer var med och svarade på frågor. Rösta i Sametingsvalet den 16 maj! Landspartiet Svenska Samer – Ett Sápmi för alla samer!

Vill ha 100 miljoner till samiska språken

Vi vill se kraftiga språksatsningar som sträcker sig över tid. Det behövs för att vända språkutvecklingen. Staten tjänar stora pengar på statliga bolag, t.ex. Sveaskog, LKAB och Vattenfall som etablerats på samiska marker, så detta har Sverige råd med och en skyldighet till. Se nyheten på sameradion.
Rösta den 16 maj!

Partiledarutfrågning

Här kan du lyssna till partiledarutfrågningen med Marie Persson Njajta från Landspartiet Svenska Samer. Rösta i Sametingsvalet den 16 maj!  

Valprogram kommer i din brevlåda

Snart är det Sametingsval! Valhandlingar och partiprogram kommer i din brevlåda. Du kan läsa om vår politik, vårt valprogram och våra kandidater m.m. här på vår hemsida. Din röst gör skillnad!
Rösta i Sametingsvalet den 16 maj!
Landspartiet Svenska Samer – Ett Sápmi för alla samer!
Landspartiet Svenska Samer 2021

Kortfrågor till partiet

Valkompass

Här kan du ta del av valkompassen. Där finns tolv förslag/påståenden med svar från partierna. Glöm inte att klicka på + plustecknet/Landspartiet Svenska Samer då kan du läsa kommentarer från partiet. Läs mer om vår politik och vår valplattform i vårt partiprogram.

Ny hemsida

Välkommen till vår nya hemsida. Här kan du läsa mer om oss och vår valplattform inför Sametingsvalet 2021. Vår webbplats är vår främsta informationskanal tillsammans med vår Facebooksida.
Buerie båeteme – Buerestbåhtieme – Burist båhtem – Buorisboahtem – Bures boahtin – Varmt välkommen!

Nu finns vi på Facebook

Nu finns Landspartiet Svenska Samer även på Facebook. Välkommen att gilla oss! Du hittar oss på: https://www.facebook.com/landspartietsvenskasamer

Nedan finns en del information från vår tidigare webbplats.

Inför Sametingsvalet 2021
– Ett Sápmi för alla samer

Landspartiet Svenska Samer Valarbete 2021

Valarbete 2021. Landspartiet Svenska Samer driver politik i enlighet med vår ideologi och partiprogram. Vi erbjuder en sansad väg framåt. Det har vi visat i de frågor och uppdrag vi arbetar med.

Landspartiet Svenska Samer välkomnar dig till att stödja oss och vår politik. Din röst, din kunskap och ditt engagemang är avgörande för att vi ska nå dit vi vill komma. Att de samiska rättigheterna måste omfatta det samiska folket och där varje same respekteras. Så bygger vi ett starkt samiskt samhälle som värnar såväl rennäring som övriga samiska näringar.

Du kan stödja oss på olika sätt. Ett sätt är att kandidera till vår lista inför Sametingsvalet 2021. Du kan lägga din röst på oss i Sametingsvalet den 16 maj. Du kan även bli medlem.

Marie Persson Njajta och Naadja Östergren, partiledare
Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer

Medlemsavgift för 2021

Medlemsavgift á 50 kr per person sätts in på bankgiro 707-3885.
Glöm inte skriva namn och adress.

Buerie båeteme – Buerestbåhtieme – Burist båhtem – Buorisboahtem – Bures boahtin!  Välkommen!

Landspartiet Svenska Samers motion angående årliga temadagar för psykisk ohälsa antagen!

Motion Landspartiet Temadagar psykisk ohälsa

Vår politik gör skillnad. Landspartiet Svenska Samers motion antagen.

Under Sametingets första plenumsdag i Sjädtavaellie/Sundsvall 23 februari 2021 antog Sametingets plenum vår viktiga motion om årliga temadagar för psykisk ohälsa och beroendeproblematik. Styrelsens förslag att avslå motionen röstades därmed ned.

Här kan man ta del av Marie Persson Njajtas inlägg för att motionen skulle antas.

Samisk allmänpolitisk debatt
– Samiska rättigheter

Inlägg av Marie Persson Njajta – Plenum Sjädtavaellie 2021-02-24

Ordförande, ledamöter, åhörare
Regeringen har aviserat en översyn av rennäringslagstiftningen. Vårt parti har deltagit vid möte med departementet och överlämnat skrivelser med krav på översynen. Vi kommer att fortsätta följa utredningsprocessen som är en oerhört viktig fråga. Rennäringslagen är en diskriminerande lagstiftning som idag används emot samer och utestänger många samer från sina hävdvunna rättigheter och marker. Det är en lagstiftning som bygger på ett rasbiologiskt tankegods.

Vi i Landspartiet Svenska Samer är ett parti med rötterna i den samiska rättighetskampen. Vi arbetar inkluderande och för hela det samiska folket. Vi får än idag kämpa för att kommande generationer inte ska behöva kämpa på samma sätt som vi. Det enda vi vill är att föra vår kultur vidare till våra barn. De rättsliga övergreppen, vardagen och rättighetskampen gör att många samer mår väldigt dåligt. Vissa delar, t.ex. skogssamisk och sydsamisk kultur har blivit särskilt utsatta. Även kvinnors situation.

I regeringens minnesanteckningar efter möte med Sametingets styrelse, kan man utläsa att det Sametingets styrelse fört fram är att det är samebyarna som är rättighetsinnehavare. Samebyarna. Inget omnämnande av enskilda samer och vart är det samiska folket? Sametingets styrelse representerar hela det samiska folket, oavsett om de vill det eller ej. Men majoriteten av alla samer verkar inte räknas. Sametingets agerande och hållning i frågan är av avgörande betydelse och kommer att vara det kommande mandatperiod.

Rättighetsfrågan är en vattendelare inom Sametinget och har varit det sedan Sametinget bildades. Många samer har bevittnat, vuxit upp med och begravts med, att alla försök till lösningar framåt har kastats i papperskorgen eller gömts undan i en byrålåda. Den senaste i raden är den s.k. Modern samepolitik som nuvarande styrelseblocket infört. Det vi vet säkert är att det inte lett till något konkret över huvud taget.

Vårt parti är redo att diskutera lösningar framåt för vi ser ingen annan väg än att rättighetsfrågan för alla samer måste lösas. Vi ser hur samer, samisk kultur och livsföringar går under i desperat väntan på en lösning. Hur samiska familjer och barn behandlas som främlingar, turister eller inkräktare på sina gamla lappskatteland, renbetesland och fisksjöar.

Vi vet att samer idag lever och verkar i sina marker men under stora svårigheter och under diskriminerande former. Så länge man inte står under samebyns beskydd är det i princip omöjligt att leva i markerna med stöd av sin samiska rätt. Men vi har rättigheter och försöker föra våra livsföringar vidare. Även om det är svårt. Ibland nästan helt omöjligt. Det är inte alla som orkar. Det här är en kollektiv sorg. Ett enormt misslyckande.

Varför kämpar man? Ja, vad är alternativet?
Om man ska orka leva måste man kämpa. Alternativet är att lämna sina marker, sitt språk och sina livsföringar. Är det ett alternativ? Nej, inte för mig och inte för oss.

Samiska livsföringar förs inte vidare hemma vid ett köksbord. Det är något man lever och gör i markerna. För oss är den samiska traditionella mångfalden oerhört viktig. Den har alltid funnits i Saepmie. Alla delar och alla samer, är viktiga och beroende av varandra. Vi samer har alltid varit beroende av varandra, där den ena samen inte är mer värd än den andra.

Jag undrar:
När glömde Sametinget och hela Sápmi, att alla samer har fått i uppdrag från sina förfäder att förvalta kulturarvet, våra marker och vatten och föra det vidare till sina barn och kommande generationer?

Marie Persson Njajta, Sjädtavaellie 24 feb 2021

Inför det fysiska plenum som Sametinget planerar hålla i Sjädtavaellie/Sundsvall v. 8

Vi i Landspartiet Svenska Samer har inte varit bekväma med att genomföra fysiska plenumsmöten under rådande allvarliga läge med covid-19. Detta har vi framfört vid partiledarmöten. Vid senaste plenum i Árviesjávrrie deltog vi inte. Vi har dock alltid hållit dörren öppen för digitala möteslösningar.

Nu ämnar Sametinget genomföra ännu ett fysiskt plenum. Denna gång kommer vi att delta. Vi är tyvärr i minoritet av partierna att vara kritiska till att genomföra ett fysiskt plenum. Vi skulle önska att Sametinget kunde visa ett tydligare ledarskap och ta ansvar i dessa coronatider. Vi har dock skrivit till Sametingets styrelse och presidium för att försöka trycka på att Sametinget ska arbeta för att säkra en digital möteslösning för plenumsmöten. Just nu ges inte alla ledamöter samma möjligheter att delta vid plenum och det blir ett demokratiskt problem. Det politiska samtalet tappar röster och mångfald. Sametingets plenum ska inte vara förbehållet enbart vissa ledamöter. Det blir även en sårbarhet för Sametinget som folkvalt organ att inte ha en fungerande lösning för digitala plenumsmöten under extraordinära tider. Läs mer nedan i det brev vi sände till Sametingets styrelse och presidium den 10 februari 2021.

Brev till Sametingets styrelse
Brev till Sametingets presidium

Förfrågan digital möteslösning för Sametingets plenum

För oss i Landspartiet Svenska Samer sätter vi hälsan först och vi värnar även det demokratiska arbetet. Nu har det gått så lång tid sedan covid-19 började sprida sig i Saepmie och Sverige att Sametinget bör ha haft tillräckligt med tid att undersöka hur man ska kunna tillgodose behovet av att genomföra digitala plenumsmöten.

Det har nu gått en rätt lång tid sedan coronaviruset (covid-19) började sprida sig och påverka livet i hela landet och Saepmie. I februari 2020 hölls ett fysiskt plenum i Ubmeje, därefter ställdes många fysiska möten och även Sametingets plenum in på grund av smittspridningen och covid-19.

Efter förfrågan från vårt parti under partiledarmöten våren 2020 att se över digitala lösningar – gjordes det i juni/juli 2020 en enkätundersökning bland ledamöterna för att ta reda på vilka tekniska förutsättningar ledamöterna hade att delta vid digitala plenumsmöten. I september 2020 genomfördes ett digitalt testplenum då Sametinget fattade beslut angående Gïelegaaltije/Giellagáldu. Plenum genomfördes digitalt med tolkning för ledamöterna.

Under hösten 2020 förvärrades coronaläget och hårdare restriktioner infördes i hela landet. Trots det valde Sametinget att genomföra ett fysiskt plenum i Árviesjávrrie. Detta trots att ledamöter från flera partier meddelat att man inte kunde närvara på grund av det rådande läget och skärpta restriktioner i hela landet.

Nu planeras för ännu ett fysiskt plenum. Denna gång i Sjädtavaellie/Sundsvall. Fortfarande står Sametinget utan viss teknik och en lösning att genomföra digitalt plenum. Rådande pandemiläge och smittspridning är fortfarande oerhört allvarlig. Nu ser vi dessutom en muterad virusvariant börjat sprida sig.

På en fråga från vårt parti vid partiledarmöte med presidiet i januari 2021 om hur det går med en digital lösning gavs svaret att ledamöterna saknade teknik att delta vid digitala möten. Detta är inget tillfredsställande svar – att Sametinget tydligen inte arbetar vidare med att möta de behov som finns bland ledamöterna för att kunna genomföra digitala plenumsmöten med ett röstningsförfarande som kan nyttjas under extraordinära tider. Sametinget bör kunna finansiera en lösning för digitala plenumsmöten då man under året sparat medel på grund av inställda fysiska möten.

Sametinget bör ta sitt ledarskap på allvar under rådande pandemi. Just nu har viktiga vaccinationer inletts och Sametinget bör inte bidra till smittspridning, uppmuntra till fysiska möten och de resor som ett fysiskt plenum innebär.

Från Landspartiet Svenska Samer ser vi även att det blir ett demokratiskt problem när alla Sametingets ledamöter inte kan delta i det demokratiska arbetet och inte ges samma förutsättningar till att kunna delta i det politiska samtalet. Det finns ledamöter som tillhör riskgrupp samt ledamöter som har personer tillhörande riskgrupp i sin närhet och därför inte kan delta vid fysiskt plenum. Situationen blir diskriminerande mot t.ex. äldre ledamöter som inte kan delta. Det politiska samtalet tappar röster och mångfald.

Ledamöter missar även det interndemokratiska arbetet och kan inte delta på lika villkor. Det blir även en sårbarhet för Sametinget som folkvalt organ och för demokratin att inte ha en fungerande lösning för Sametingets ledamöter att kunna genomföra digitala plenumsmöten.

Sametingets plenum ska inte vara förbehållet enbart vissa ledamöter. Det är inte heller alla ledamöter som har möjlighet att sätta sig i karantän före och efter ett fysiskt plenum. Sametinget bör som folkvald församling bidra till att stävja covid-19. Förutom att deltagande ledamöter utsätts för smittorisk genom att resa till fysiska plenum så utsätts allmänheten för smittorisker från ledamöter och andra deltagare som reser från hela landet för att delta vid plenum.

Vi är väl medvetna om att det samepolitiska arbetet inte har råd att stanna av. Därför är det frustrerande att Sametinget ännu inte har fungerande teknik att genomföra digitala plenumsmöten trots att vi levt med den här situationen i snart ett års tid och när det finns system som fungerar för andra folkvalda församlingar.

När har Sametinget tänkt ha en digital lösning för plenum på plats, och vad gör ni i Sametingets styrelse och presidium för att se till att detta sker?

Saepmie 10 februari 2021
Enligt uppdrag för Landspartiet Svenska Samers styrelse
Marie Persson Njajta, partiledare
Brev som pdf

Viktig enkät angående synpunkter och teman till sanningskommission

För dig som är same – Viktig enkät pågår t.o.m. 2021-01-31

Just nu genomförs en viktig enkät av Sametinget för insamlande av samers synpunkter till mandat och teman till en kommande sanningskommission. (Det är alltså inte kommissionen som startat utan det är ett förarbete). Det handlar om dina förväntningar, dina förslag på teman och andra synpunkter du har på en kommande sanningskommission. Enkäten har sänts ut till hela sameröstlängden per post och går även att besvara digitalt. OBS! Sista dagen att besvara enkäten är den 31 januari 2021. Det går även bra att fylla i enkäten tillsammans med en äldre anhörig (då anger man det vid ifyllandet).

Det är öppna frågor för att kunna samla en bredd av synpunkter och förslag till teman, dvs. vad man anser att en sanningskommission ska granska. Det kan vara historiska skeenden, särskilda situationer, övergrepp, sådant som sker idag samt dess konsekvenser m.m. Även annat man anser vara viktigt inför en kommande sanningskommission.

Det är projektledaren Marie Enoksson på Sametinget som sammanställer inkomna synpunkter. Projektledaren har även genomfört ett antal möten, både fysiskt och digitalt, med sameföreningar och organisationer. Även synpunkter från dessa möten kommer att tas med i det kommande arbetet.

Här ligger enkäten (vilken även har sänts ut per post): https://bit.ly/35KzEeD

Läs mer om styrgruppens för sanningskommissionens arbete och enkäten här:
”Din medverkan är viktig för att realisera en sanningskommission” https://www.sametinget.se/153694

För kontakt med projektledaren på Sametinget:
Marie Enoksson, tel. 070-310 09 94 (dagtid)
marie.enoksson@sametinget.se

Det går även att kontakta oss som sitter i Sametingets styrgrupp för en sanningskommission. Inkomna svar är viktiga för att hjälpa oss framåt i arbetet.

Här kan man läsa mer om Sametingets arbete med en sanningskommission: https://www.sametinget.se/104565

Marie Persson Njajta
Styrgruppen sanningskommission

Tel. 073-806 98 48
Epost: kvannegrafiska@gmail.com

Uttalande av Landspartiet Svenska Samer med anledning av FN:s Rasdiskrimineringskommittés (CERD) beslut angående nickelgruvsprojektet i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby

Uttalande 2020-12-11

Landspartiet Svenska Samer välkomnar beslutet från FN:s Rasdiskrimineringskommitté (CERD) i fallet Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby. I beslutet uppmanar FN Sverige att dra tillbaka koncessionerna för den planerade nickelgruvan i Rönnbäck. Gruvkampen i Rönnbäck har pågått i många år. Projektet har överklagats och kritiserats från många samer och andra aktörer. Även Sametinget har fördömt projektet. Gruvprojektet drabbar hundratals samer, varav majoriteten inte har haft möjlighet att föra sin talan i fallet.

FN:s Rasdiskrimineringskommitté anför tydligt att nickelgruvsprojektet i Rönnbäck bryter mot konventionen om rasdiskriminering. De har landat i den enda rimliga slutsatsen, att när staten inte har tagit hänsyn till samiska rättigheter blir det en diskriminerande process. Det är samiska rättigheter det handlar om.

Vad gäller statens argumentering i fallet kan konstateras att man helt saknar självinsikt, och inte respekterat, de skyldigheter man har gentemot alla drabbade samer och hela det samiska folket. I många års tid har drabbade samer fått höra att det är för tidigt i processen att kräva att få sin röst hörd. FN:s beslut underkänner statens argumentering totalt. I Rönnbäck finns tre bearbetningskoncessioner beviljade som gäller till år 2037.

– Man måste komma ihåg att det är många fler samer som har sina rättigheter i området som berörs, vilket inte framkommer i det fall som samebyn och Samerådet formulerat till kommittén. För alla samer som berörs har detta varit en oerhörd påfrestning och fallet har präglats av ett stort osynliggörande av samiska rättigheter. Det finns inget samtycke, säger Marie Persson Njajta, partiledare för Landspartiet Svenska Samer.

FN:s Rasdiskrimineringskommitté klargör att urfolks rättigheter till mark och vatten finns oavsett nationella lagar. En del av kärnan av diskrimineringen av urfolk är just att rättigheterna inte erkänns i nationella lagar och tillämpningen av dessa. FN poängterar att markrättigheter för urfolk är permanenta rättigheter som är folkrättsligt erkända av FN och andra internationella människorättsmekanismer. Kommittén klargör att exploatering av naturresurser som ett allmänt intresse inte fråntar staten skyldigheten att inte diskriminera mot urfolk som är beroende av samma marker. Det fråntar inte heller staten deras skyldighet till konsultation.

FN uppmanar Sverige att revidera lagstiftningen så den respekterar samernas status som urfolk med rätt till land, vatten, naturresurser och att respektera fritt och informerat förhandssamtycke.

– Vi förväntar oss att staten tar beslutet på allvar och reviderar lagstiftningen så den harmonierar med internationell urfolksrätt. Urfolksrätten gäller alla samer. Beslutet innebär stora konsekvenser för exploateringar i Saepmie. Det visar att Sveriges minerallagstiftning, exploateringsprocessen och andra relevanta lagar inte tar tillräcklig hänsyn till samers rättigheter. Det visar även att s.k. konsultation i Sverige inte fungerar, säger Marie Persson Njajta, partiledare för Landspartiet Svenska Samer.

– Att FN ska behöva gå in i gruvprojekt i Sverige är allvarligt och något som regering och riksdag måste ta på allvar. FN:s Rasdiskrimineringskommitté är en av FN:s tyngsta kommittéer. Landspartiet Svenska Samer uppmanar Sverige att respektera FN:s beslut och dra tillbaka alla beviljade bearbetningskoncessioner i Rönnbäck, säger Naadja Östergren, partiledare för Landspartiet Svenska Samer.

Saepmie 11 december 2020

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer
gm partiledare Marie Persson Njajta och Naadja Östergren

Uttalande som pdf

Välkommen till årsmöte

Inbjudan till Landspartiet Svenska Samers årsmöte söndag den 6 december 2020

Tid och plats
Söndag 6 december 2020, kl 13.00-16.00
Mötet sker digitalt via möteslänk
(kräver dator eller telefon)

Nu är det äntligen dags för årsmöte med Landspartiet Svenska Samer. På grund av Coronapandemin har styrelsen beslutat att flytta fram årsmötet ett antal gånger sedan i våras. Vi har hela tiden strävat efter att genomföra ett fysiskt årsmöte för att ge de som vill möjligheten att träffas och diskutera angelägna frågor, särskilt då vi går mot ett Sametingsval. Vi har samtidigt satt hälsan först.

Alla medlemmar är välkomna till årsmötet som i år sker digitalt pga covid-19. Vi beklagar vi inte kan genomföra ett fysiskt årsmöte men fysiskt medlemsmöte planeras så fort det är möjligt nästa år.

Föranmälan senast måndag den 30 november
Vi behöver din föranmälan för att sända inloggningsuppgifter till årsmötet samt förmedla årsmöteshandlingar. Ifall du saknar e-postadress kan vi sända årsmöteshandlingar per post. Detta måste dock meddelas vid anmälan till mötet.

Anmäl dig via: e-post till Marie Persson Njajta kvannegrafiska@gmail.com eller telefon till Naadja Östergren, tel. 073-084 28 17. Inloggningsuppgifter kommer närmare årsmötet.

Ärendelista och sedvanliga årsmöteshandlingar presenteras på årsmötet samt förmedlas via e-post (eller post, vid behov).

Medlemsavgift för 2020
Stöd oss genom att bli medlem! Medlemsavgift á 50 kr per person sätts in på bankgiro 707-3885. Glöm inte skriva namn och adress.

Buerie båeteme! Buerestbåhtieme! Burist båhtem! Buorisboahtem! Bures boahtin! Varmt välkommen!

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer

Översyn av rennäringslagstiftningen

Regeringen har under hösten 2020 genomfört sakråd för att samla inspel till en översyn av rennäringslagstiftningen. Landspartiet Svenska Samer har begärt konsultation med anledning av det. Vi har deltagit i sakråd och fört fram synpunkter från vårt parti i denna viktiga fråga.

Här går att läsa inspel från Landspartiet Svenska Samer som framförts till regeringen i oktober 2020.

Enkätsvar till Sameradion hösten 2020

Svar sameröstlängden

Svar rättighetsfrågor

Svar språkfrågor

Information från Landspartiet Svenska Samer

Mari-Louise Boman

Det är med stor sorg vi i Landspartiet Svenska Samer måste informera om att vi den 10 oktober 2020 tagit emot beskedet att vår partikollega och vän Mari-Louise Boman gått bort. Mari-Louise Boman var ordinarie ledamot i valnämnden och ersättande ledamot i Sametingets plenum. Våra tankar är hos de anhöriga och den närmaste familjen. Alltid i våra hjärtan, Mari-Louise.

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer
Naadja Östergren 
och Marie Persson Njajta
Partiledare

Landspartiet Svenska Samer välkomnar regeringens besked om finansiering för beredningsprocess för en sanningskommission

Pressmeddelande 2020-06-09

Idag kom beskedet att Sametinget får medel för förberedelser och förankring i det samiska samhället inför etablerandet av en sanningskommission. Vi i Landspartiet Svenska Samer välkomnar regeringens besked om att hörsamma den gemensamma hemställan som arbetats fram angående en beredningsprocess för en sanningskommission för det samiska folket. Detta innebär att vi nu kan gå vidare i det viktiga arbetet för en sanningskommission.

– Vi ser detta som ett stort steg på vägen framåt i arbetet som pågått i flera års tid inom Sametinget. Vår förhoppning är att nu få ett brett inspel till mandatet m.m. så att kommande sanningskommissionsarbete och en upprättelse för det samiska folket kan realiseras på sikt. Det är dock oerhört viktigt att detta sker med transparens, lyhördhet och förankring hos det samiska folket, säger Marie Persson Njajta, ledamot i referensgruppen för sanningskommission.

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer
gm Marie Persson Njajta
Partiledare och ledamot i referensgruppen för sanningskommission

Pressmeddelande från Landspartiet Svenska Samer (pdf)
Pressmeddelande från regeringen

Landspartiet Svenska Samer djupt oroad över vindkraftsexploatering vid Øyfjellet, Mosjøen

Uttalande 2020-06-08

Just nu schaktar grävskopor sönder natur och kalvningsland på sydsamiskt område. Det är det svenska bolaget Eoulus Vind som driver ett storskaligt vindkraftsprojekt på traditionellt samiska marker. Enligt uppgift är det den största vindkraftsutbyggnaden i Norge. Samer intervjuades i SVT den 19 maj. Det är med djup oro vi i Landspartiet Svenska Samer tagit del av protesterna. Vi stödjer kampen som pågår för att bevara Øyfjellet.

För oss i Landspartiet Svenska Samer är det viktigt att visa vårt stöd. Området har tidigare drabbats av vattenkraftsutbyggnad, vilket innebär att det redan finns stora inskränkningar som drabbat markerna, samiska livsföringar och människorna. Vindkraftsprojektet på Øyfjellet är ännu ett så kallat ”grönt” projekt som sker utan respekt och förståelse för urfolksrättigheter, renskötsel, samiska livsföringar, naturen och själva livsmiljön. Øyfjellet utgör ett av alla projekt runt om i Saepmie.

– Det är inte hållbart att påstå sig värna klimatomställning och samtidigt slå sönder förutsättningarna för samiska livsföringar och ekosystem som funnits på en plats i tusentals år. Bolag, stat och myndighet är skyldiga att respektera samiska rättigheter men det har man tyvärr tagit alltför lätt på. Annars skulle vi inte behöva se den kamp som pågår, säger Marie Persson Njajta, en av partiledarna för Landspartiet Svenska Samer samt ledamot i Sametinget.

– Vi ser ständigt bristande respekt för samers rättigheter vid exploateringar och möjligheter till reellt inflytande. Projektet ökar även hotet mot överföring av kunskap och språk till kommande generationer, fortsätter Marie Persson Njajta, partiledare och sametingsledamot.

– Vi i Landspartiet Svenska Samer stödjer kampen för att bevara Öyfjellet. Vi kräver att bolag, politiker och myndigheter respekterar samiska rättigheter, säger Naadja Östergren, en av partiledarna för Landspartiet Svenska Samer.

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer
gm Marie Persson Njajta och Naadja Östergren
Partiledare för Landspartiet Svenska Samer
Uttalande (pdf)

Ord från Sametingets plenum i Ubmeje

2020-02-22

Hemkommen från plenumsvecka i Ubmeje. Vi i partiet började med ett fysiskt styrelsemöte under söndagen. Därefter följde en plenumsvecka där vi som var på plats deltog aktivt i möten, partiöverläggningar samt arbetet med att få till ett uttalande från Sametingets plenum angående Girjasdomen. Vi som var på plats under plenum var Naadja Östergren, Torkel Stångberg, Carola Fjällström, Mari-Louise Boman och jag.

Detta var ett plenum som trots tunna plenumshandlingar blev händelserikt. Inte minst då ledande partier i Sametingets styrelse visade hur lite det är värt att respektera ett mindre samarbetsparti, då man inte lät skogssamiska Vuovdega byta ut sin egen ersättande ledamot i styrelsen. Jag förstår att det var ett hårt slag och tråkigt uppvaknande. Men tyvärr är det inte helt ovanligt i Sametingssammanhang att sparka nedåt för att själv komma lite högre upp. Det är trist men sant. Nu återstår frågan hur styrelsen tänkt lösa det framöver.

Under styrelsens redovisning ville vi ha svar på vad som sker inom sanningskommissionsarbetet. Detta eftersom vi i referensgruppen för sanningskommission inte sett något nytt förslag på den oförankrade organiseringsplan (projektbeskrivning för beredningsprocess) som styrelsen plötsligen lade fram vid det sista referensgruppsmötet i Stuehkie/Stockholm 21 nov 2019. Det senaste vi inom referensgruppen gjort är att slutföra en gemensam hemställan till regeringen om finansiering. Nu kom styrelsen med en organiseringsplan som innehöll många frågetecken. Detta var något refererensgruppen inte kunde godta, och vi blev lovade ett nytt förslag på organisering efter våra synpunkter. Något nytt förslag på organisering har dock inte kommit. Från vårt parti har vi hela tiden värnat storgruppen och referensgruppen i arbetet med sanningskommission. Detta för att säkra en bred samisk representation där arbetet kring sanningskommission kan diskuteras, förankras, bygga förtroende och ges transparens. Vi kommer fortsätta bevaka frågan, vara delaktiga i arbetet och framför allt värna en bred samisk representation då detta rör hela det samiska folket.

Vid Sametingets budgetunderlag för 2021-2023 slog vi i Landspartiet Svenska Samer ett slag för Aejlies kultur- och resurscentrum som är en viktig konst- och kulturinstitution under uppbyggnad på samiskt kärnområde. Detta då Sametinget hade kunnat nämna även Aejlies i kommande budgetäskande (2021-2023) för att stödja en samisk institution under uppbyggnad, och som ingår i ett uppstartat samarbetsnätverk av samiska kulturinstitutioner. Detta var dock bl.a. kulturnämndens ordförande Ingrid Inga emot. Däremot talade hon om vilken medelbrist det råder till samisk kultur men hon ville alltså inte stödja något äskande.

I övrigt arbetade vi rätt hårt för att få till ett gemensamt Girjasuttalande. Jag är glad över att vi tillslut lyckades få till ett uttalande värdigt Sametinget men länge såg det mörkt ut. Jag är glad över att tillhöra ett parti där vi är redo att samarbeta och komma överens i viktiga frågor utan att sälja våra grundvärderingar. Jag är också glad över att vi har bra samarbetspartners i andra partier i frågor där det behövs.

En sak jag reagerade på vid detta plenum var att en rättsexpert vid ett Girjasseminarium uttryckte nästan viss förvåning över att Girjasdomen visat att de samiska markrättigheterna var mycket starkare än man hade trott. Det är då för oss i Landspartiet Svenska Samer ingen nyhet, då vi haft rättighetskämpar i decennier som förespråkat urminneshävd och styrkan av våra markrättigheter. Våra förkämpar har fått utstå förlöjliganden pga det. Jag hoppas att fler aktörer nu inser och använder det faktum att samiska rättigheter är väldigt starka, samt respekterar att de omfattar såväl enskilda samer som samer som ett folk. Även det faktum att internationell rätt gäller även i Sverige, även om stat, myndighet och exploatörer inte vill låtsas om det. Vi hade velat se att Sametinget bjuder in flera oberoende rättsexperter för att få höra deras bedömningar av Girjasdomen. Detta var även något vi framförde vid seminariet.

Marie Persson Njajta
Landspartiet Svenska Samer

Uttalande av Landspartiet Svenska Samer angående Girjasdomen

Nu har domen från Högsta domstolen kommit i målet mellan Girjas sameby och svenska staten gällande bättre rätt till småviltsjakt- och fiske m.m. där HD gav Girjas sameby rätt.

Det är glädjande att domen erkänner och ger genomslag för urminnes hävd. Högsta domstolen har även lyft internationella konventioner och lägger stor vikt vid FN:s urfolksdeklaration. Domen är ett hårt slag över fingrarna på svenska staten. Domen är ett erkännande av samiskt självbestämmande i förhållande till staten. Den kommer dock med ett rejält mått av ansvar gentemot alla samer som idag står utanför samebyarna och renskötseln – och där man är beroende av jakt och fiske m.m. för utövande av sin kultur, matförsörjning och sina liv.
HD verkar ha utgått från statens koloniala uppdelning av samer där endast de som bedriver renskötsel är de som ges tillgång till de samiska rättigheterna. Man ska komma ihåg att staten varit en ständig aktör, som såväl genom kolonial och rasbiologisk lagstiftning som genom handling, har försökt förminska markrättigheterna och det samiska folket. Domen väcker frågor som ytterligare behöver ses över för att säkerställa att alla samer, vars förfäder varit med om att upparbeta den rätt som nu ligger till grund för utgången i målet, även får tillgång till den. Där måste arbetet nu ta vid, då Saepmie inte är jämlikt idag vad gäller samiska rättigheter. Detta ställer krav på alla företrädare att på allvar ta tag i markfrågan för att finna en lösning för alla samer. Hittills har vi inte sett någon större vilja till det, låt oss hoppas att det intresset infinner sig nu. Slutligen ger domen i Högsta domstolen större förutsättningar för en starkare samisk röst gentemot svenska staten, inte minst i markfrågor, vilket vi ser positivt på. Nu återstår att läsa domen ordentligt.

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer
Saepmie 23 januari 2020
Uttalande (pdf)

Den samiska kultur- och bokbussen Gärjah försvinner

Saepmie december 2019

Gärjahbusse. Foto: Marie Persson Njajta

Det här är så tråkigt, att Gärjah försvinner. Besöken av den uppskattade samiska bokbussen har varit helt ovärderliga med stärkande av samisk språk, kultur och identitet hos både barn och vuxna. Vi i Landspartiet Svenska Samer har tidigare skrivit till Storumans kommun för att höra vad de kan göra för att hitta en lösning för att rädda den gränsöverskridande Gærjabusse och dess verksamhet som är så viktig för kommunmedborgare och samer i Storumans kommun och hela södra Saepmie. Vi har dock inte fått något tillfredsställande svar som innebär alternativet att bokbussen räddas kvar. Värdet av det personliga mötet, synliggörandet av det samiska, verksamheten och besöken ute i byarna kan inte ersättas med litteratur på befintliga bibliotek eller digitala lösningar som kommunen hänvisar till i sitt svar.

För att exemplifiera vad Gærjabusse kan bidra med lokalt så besöker Gärjah – den samiska kultur- och bokbussen året runt Storumans kommun, Tärnaby och omkringliggande byar, aktörer, skolor, sameskolan i Dearna, olika evenemang såväl i Storumans samiska förvaltningskommun som i kringliggande kommuner. Den har under lång tid varit en oerhört viktig aktör på sydsamiskt område – för alla kommunmedborgare, alla samer, skolbarnen och alla samiska språkvarieteter. Den är mer än en traditionell bokbuss då den även är en kulturbuss som stärker barnens identitet, upprätthåller gränsöverskridande kontakter, sprider kunskap och tillhandahåller böcker och informationsmaterial om vad som sker runt om i Saepmie som är av vikt även för Storumans kommun. Den har även haft med sig teaterverksamhet.

Vi hade velat se Storumans kommun m.fl. vara aktiva i att finna en lösning där Gärjah finns kvar, t.ex. inom ramen för EU-projekten som är gränsöverskridande, eller genom ett samarbete med kommuner och fylken på norsk sida och Region Västerbotten m.fl.

Marie Persson Njajta och Naadja Östergren
Landspartiet Svenska Samer

Samiskt Språkcentrum skriver: ”Bok- och kulturbussen Gärjah har spelat en otroligt viktig roll för många, unga som gamla, i flera decennier. Inte minst för eleverna på Sameskolan i Dearna. Stoppet vid Samiskt språkcentrum var alltid en trevlig och uppskattad händelse. En ovärderlig tillgång för alla längs sina rutter i det glesbefolkade Saepmie. Böckerna på flera samiska språk (och svenska, norska), CD-skivorna, filmerna, kulturinslagen, mötena och samtalen, nyheterna från norsk och svensk sida…”

Avslutning av Gärjah sker den 12 december 2019.

Sametingets hälsopolitiska program antaget

Vid Sametingets plenum i Haparanda den 28 november 2019 antogs Sametingets hälsopolitiska program enhälligt. Vi i Landspartiet Svenska Samer har varit med i arbetet med att ta fram Sametingets hälsopolitiska program och har vår ledamot Anders Axelsson i hälso-, äldre- och idrottsnämnden. Vi anser att nämnden gjort ett bra och viktigt arbete. Att Sametinget antar ett hälsopolitiskt program sänder en viktig signal att dessa frågor är viktiga för Sametinget och hela vårt folk.

Här kan man läsa hela inlägget från Marie Persson Njajta.
Länk till artikel på Sameradion.

Vikten av språkrevitalisering, våra sameskolor och förskolor

Sametingets plenum 2019-11-28

Under samisk allmänpolitisk debatt vid Sametingets plenum i Hapranda den 28 november 2019 valde Landspartiet Svenska Samers representant att tala kring Vikten av språkrevitalisering, våra sameskolor och förskolor.

Här kan man läsa hela inlägget av sametingsledamot Marie Persson Njajta.
Länk till artikel på Sameradion.

Utveckla, inte avveckla sameskolorna

Uttalande 2019-11-26

Enligt 5 § lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk ska förvaltningsmyndigheter ge samerna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med minoriteterna. Samråden ska ske genom en strukturerad dialog med de nationella minoriteterna i syfte att kunna beakta deras synpunkter och behov i myndighetens beslutsfattande.
I författningskommentaren anges närmare om hur samrådet ska genomföras. En viktig punkt är att samrådet ska ske innan beslutet tas. Ett nyligt exempel är att Sameskolstyrelsen beslutade om omfattande nedskärningar på förskolan och sameskolan i Tärnaby innan samråd med föräldrarna genomförts. Det är därför oroande att Sameskolstyrelsen vänt på processen genom att först ta ett beslut för att sedan försöka kalla till ett samråd. Att en samisk myndighet underminerar minoritetslagstiftningen är uppseendeväckande. Det är allvarligt om en sådan praxis etableras. Samiska myndigheter borde vara de myndigheter som kan lagen bäst och borde säkerställa att lagen följs.

Vi sametingspartier och ledamöter uttalar att det är av yttersta vikt att alla myndigheter följer lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråks krav på samråd inför förändringar som påverkar det samiska folket, särskilt barn och unga. Vi ser med oro på att det förekommit att samråd med samer inte bedrivits i samstämmighet med lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Vår mening är också att alla samiska förskolor och skolor idag är lika viktiga och ska utvecklas, inte avvecklas.
Uttalande som pdf

Josefina Skerk
Jakt- och fiskesamerna

Marie Persson Njajta
Landspartiet Svenska Samer

Christina Åhrén
Mijjen Geajnoe

Marita Granström
Álbmut

Ronny Svarto

Landspartiet Svenska Samers svar till Sameradion angående tvångsförflyttningar

Enkätsvar till Sameradion 2019-10-22

Frågor
1. Ser ni att tvångsförflyttningarna av samer och dess påverkan har hanterats färdigt i svensk historia? Ja eller nej? Varför/Varför inte?
2. Bör något mer göras och i så fall vad?
3. Är den här frågan något som ni inom partiet arbetar med?

Svar från Landspartiet Svenska Samer
1. Nej. Tvångsförflyttningarna är ett mörkt kapitel och har haft och innebär än idag stora trauman, konflikter och konsekvenser för det samiska folket. Det finns många historier som bör komma fram i samband med detta. Vi ser dock att man ofta enbart fokuserar på en sida av denna mörka historia och undviker att nämna alla konsekvenser i de samiska områden som fick anpassa sig efter inflyttade samer. Självklart ska de tvångsförflyttades historia komma fram. Det finns även områden där bland annat sydsamer m.fl. var tvungna att flytta på sig, osynliggjordes eller utmanövrerades och där stat och myndighet försökt frånta dem deras marker och rättigheter på grund av inflyttade samer norrifrån. Även detta måste komma fram i ljuset. Många av våra väljare lever med denna problematik, dessa trauman och övergrepp. Det är såväl äldre som barn som växer upp i sådana områden och lever med detta än idag. Och det har både rättighetsmässiga, levnadsmässiga som hälsomässiga konsekvenser och det är grava människorättsövergrepp det handlar om för alla inblandade. Både för de som kom norrifrån och för de samer härstammande i mottagande områden.

2. Det är en stor fråga men Ja, det bör vara en av flera frågor som ska belysas av bl.a. en sanningskommission. Staten bör även ta ansvar för de problem man skapat, och det samiska folket få upprättelse. Alla sidor av tvångsförflyttningarna bör synliggöras mer, t.ex. genom ökad forskning.

3. Ja, frågan om en sanningskommission för hela det samiska folket är en av de allra viktigaste frågorna för oss i Landspartiet Svenska Samer och som vi engagerat oss mycket i. Där ser vi att denna fråga ingår tillsammans med flera andra samiska frågor, och att den då ska hanteras på ett inkluderande sätt, dvs. där alla sidor av frågan får komma till tals. Det är enda vägen fram som vi ser det. Alla ska vara med. Ingen ska känna sig exkluderad. En sanningskommission ska dock behandla flera frågor och inte enbart tvångsförflyttningarna.

Marie Persson Njajta och Naadja Östergren
Partiledare för Landspartiet Svenska Samer

Angående Skolverkets reviderade kurs- och ämnesplaner

Skrivelse till Skolverket 2019-10-23
Kopia till Sveriges utbildningsminister
Kopia till Sveriges kultur- och demokratiminister

Landspartiet Svenska Samer har tagit del av förslagen till reviderade kursplaner och kräver att undervisning om det samiska folket och nationella minoriteter inte ska minska eller försvagas, utan istället ska öka och stärkas.
Läs hela skrivelsen från Landspartiet Svenska Samer här
.

Marie Persson Njajta och Naadja Östergren
Partiledare för Landspartiet Svenska Samer

En konsultationsordning i frågor som rör det samiska folket

Remissvar Kulturdepartementet 2019-09-30

Landspartiet Svenska Samer har lämnat remissvar till Kulturdepartementet angående ”En konsultationsordning i frågor som rör det samiska folket”.
Remissvar från Landspartiet Svenska Samer ligger här.

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer

Landspartiet Svenska Samers kommentar angående jakt- och fiske

Sameradions enkät om jakt och fiske

Den 22 augusti 2019 sände Sameradion ut enkätfrågor angående jakt- och fiske i samband med Girjasrättegången. Girjasmålet är en pågående rättsprocess i Högsta domstolen och Landspartiet Svenska Samer valde att sända en övergripande kommentar med vår grundinställning som svar. Svaret går att ta del av nedan.

”Landspartiet Svenska Samer menar att allt samiskt inflytande ska öka. Vi anser även att allt ökat samiskt inflytande gentemot en kolonialmakt är positivt. Det är viktigt på det sätt som man har gått igenom det långvariga brukandet under hundratals år för att komma fram till slutsatsen att samer har bättre rätt till markerna sedan urminnes tider. Vad som gör rättsläget osäkert är att vi fortfarande har segregation mellan samebymedlemmar och icke-samebymedlemmar – att de samiska rättigheterna inte är jämlika. Landspartiet Svenska Samer vill se en utveckling där man kommer ifrån nuvarande svenska lagstiftning som har sin grund i koloniala och rasbiologiska tankegångar. Vår uppfattning är att alla samer har rätt till sina marker, inkl renskötsel, jakt- och fiske m.m. Vi menar att samer ska kunna jaga och fiska med stöd av sin samiska rätt, samt att den samiska rätten som vilar på urminnes hävd omfattar samerna både individuellt och som ett folk.”

Styrelsen i Landspartiet Svenska Samer

Landspartiet Svenska Samer motsätter sig Sameskolstyrelsens beslut att nedmontera den enda sameskolan på sydsamiskt område – Dearnan saemieskuvle och Naestie förskola

Pressmeddelande 2019-06-27

Under FN:s urfolksspråkår beslutar Samelandspartiet och Guovssonásti genom sin majoritet i nämnden för Sameskolstyrelsen (Sams) att nedmontera den enda sameskolan på sydsamiskt område, Dearnan saemieskuvle med Naestie förskola och fritids. Detta genom att säga upp hyreskontraktet för en av skolans byggnader samt nästan hela skolans utemiljö som bl.a. rymmer lekplatser, idrottsplats och en torvkåta. Byggnaden innehåller sameskolans slöjdsalar för hård- och mjukslöjd samt skolans större samlingslokal som används för musik, dans, rörelse, utställningar, gïelebiesie/språkbadsverksamhet och gränsöverskridande samarbeten. Sameskolan har genom tiderna alltid varit en viktig språkarena och mötesplats i Dearna/Tärnaby.

– Landspartiet Svenska Samer motsätter sig Sams beslut att nedmontera den enda sameskolan på sydsamiskt område – Dearnan saemieskuvle. Samelandspartiets och Guovssonástis beslut i Sams riskerar få allvarliga konsekvenser under lång tid framöver för hela södra Saepmie. Det är ett principiellt viktigt beslut då detta är den enda sameskolan på sydsamiskt område. Detta är en av de sameskolor som håller sin budget. För oss är det helt obegripligt att samer själva väljer att inte se värdet av en fungerande verksamhet och en viktig sameskola och språkarena. Nämndens beslut vingklipper språklig och kulturell revitalisering i området vilket drabbar barn, familjer och personal men även hela det sydsamiska området och Sams egna elever i integreringskommunerna. Beslutet är dessutom fattat i all hast med bristfälliga underlag. Ingen dialog har förts med föräldragruppen och beslutet kommer precis innan skolornas sommarlov. Det är mycket illa hanterat av Sameskolstyrelsens nämnd som är högst ansvarig, säger Marie Persson Njajta, en av två partiledare för Landspartiet Svenska Samer och ledamot i nämnden för Sameskolstyrelsen.

– Vi i Landspartiet Svenska Samer anser att Sams ska värna alla sameskolor och stå på barnens sida. Vi ser istället möjligheter att satsa på utveckling av de samiska språken, på språklig och kulturell revitalisering, samisk pedagogik och barnens hälsa. I Dearna finns redan en fungerande verksamhet och en miljö som idag även används för gïelebiesie/språkbad och gränsöverskridande samarbeten. Nu vill Sams istället kapa förutsättningarna för alla verksamheter i Dearna och såga av grenen man sitter på. Det är dessutom svårt att backa när en byggnad och utemiljö väl sagts upp. Sams borde göra allt för att värna de fem sameskolor som finns i Sverige idag och kräva resurser av staten att utveckla verksamheterna. Här har man inte gjort tillräckligt, fortsätter Marie Persson Njajta.

– Vi i Landspartiet Svenska Samer stödjer föräldrarnas alla skrivelser, bl.a. till Europarådet och regeringen, angående Dearnan saemieskuvle och Naestie förskola, där de redogör för de allvarliga konsekvenser sameskolan står inför. Sametinget anordnade nyligen samrådsmöte angående minoritetspolitiken. Det här beslutet går stick i stäv med strävan efter en språkrevitalisering och barnens lagstadgade rättigheter och urfolksrättigheter. Det är anmärkningsvärt att partier som säger sig arbeta för språket under FN:s urfolksspråkår väljer att nedmontera och slå sönder samisk pedagogik och samarbeten på sydsamiskt område, säger Naadja Östergren, en av två partiledare för Landspartiet Svenska Samer.

Saepmie 27 juni 2019

Marie Persson Njajta och Naadja Östergren
Partiledare för Landspartiet Svenska Samer
Pressmeddelande (pdf)

Hemställan om sanningskommission överlämnad till regeringen

2019-06-12

Den 10 juni hade referensgruppen för sanningskommission möte i Stuehkie då vi slutförde hemställan till regeringen angående sanningskommission. Den 12 juni överlämnade Sametinget hemställan till regeringen. Här ligger ”Sametingets hemställan om att regeringen ska finansiera en process för att i samarbete med Sametinget inrätta en oberoende sanningskommission om den svenska statens övergrepp mot det samiska folket”. Bakom hemställan står Sametingets styrelse tillsammans med deltagande samiska organisationer och samepolitiska partier.

Nu förväntar vi oss att regeringen skyndsamt hanterar hemställan så att arbetet kan gå vidare.

Marie Persson Njajta, Landspartiet Svenska Samer
Ledamot i referensgruppen för sanningskommission
Pressmeddelande Sametinget

Nya partiledare i Landspartiet Svenska Samer

Årsmötet 2019-03-29

Naadja Östergren och Marie Persson Njajta

Vid helgens årsmöte fick Marie Persson Njajta och Naadja Östergren förtroendet att leda Landspartiet Svenska Samer. Det känns kul att partiet väljer att lyfta fram flera förmågor. Partiet har flera politiker med olika frågor man brinner för. Vi kommer fortsätta arbeta i enlighet med partiets ideologi och partiprogram tillsammans med våra duktiga medarbetare och sympatisörer. Vår förhoppning är att fler ska vilja engagera sig i samepolitiken. Vi strävar efter att stärka hela det samiska folket, för en bättre situation för alla samer och våra kommande generationer. Alla behövs, varenda del av kulturen behövs.

Marie Persson Njajta och Naadja Östergren
Partiledare för Landspartiet Svenska Samer

About

VI ARBETAR TILLSAMMANS

Landspartiet Svenska Samer arbetar för alla samer.
Bli medlem: 50 kr till bankgiro 707-3885.
Glöm inte att skriva ditt namn och adress.

BUERIE BÅETEME – BUERESTBÅHTIEME – BURIST BÅHTEM –
BUORISBOAHTEM – BURES BOAHTIN –
VARMT VÄLKOMMEN!

Landspartiet Svenska Samer

c/o M. Persson Njajta
Tärnamo 123
920 64 DEARNA / TÄRNABY
Tel. +46 73 806 98 48

landspartietsvenskasamer@gmail.com

Landspartiet Svenska Samer

© 2009 – 2021 LANDSPARTIET SVENSKA SAMER
contact-section